ΑΡΧΙΚΗ

Η Καμπάλα

 Τι είναι: Η Καμπάλα είναι μια μορφή του Εβραϊκού μυστικισμού. Τα κείμενα της συλλέχτηκαν στην Ισπανία και στην Μέση Ανατολή μεταξύ 5ου και 13ου αιώνα και καταγράφηκαν από τον πνευματικό της πατέρα, τον Ραβίνο Σιμόν Γιοχάι, σε ένα βιβλίο που ονομάζεται Ζοχάρ.
Η Καμπάλα θεωρείται πολύ ιερή και διδάσκεται σε όσους πληρούν τις εξείς προϋποθέσεις:
1) Να είναι Εβραίοι
2) Να είναι ευλαβείς μελετητές του Ταλμούδ
3) Να έχουν ηλικία άνω των 40 ετών
4) Να ζουν αγνή και ενάρετη ζωή.


Έμβλημα: Το δέντρο της ζωής είναι το έμβλημα της Καμπάλα. Η εταιρία κατασκευής υποδημάτων Timberland που είναι Εβραϊκών συμφερόντων, φέρει ως σήμα της το έμβλημα της Καμπάλα πάνω από σταυρούς. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και συμβολίζει την υποταγή του Χριστιανισμού στον Ιουδαϊκό μυστικισμό.
Βασικές αρχές: Ετυμολογικά η λέξη Καμπάλα σημαίνει «να δέχεσαι». Ιδεολογικά αποτελεί ένα σύνολο θεωριών με βάση την γαλήνη, που ερμηνεύει τις έννοιες του θείου, της δημιουργίας, της προέλευσης και του προορισμού της ψυχής και του ρόλου των ανθρώπων. Περιλαμβάνει μυστικιστικές και μαγικές πρακτικές οι οποίες όμως διδάσκονται μόνο σε λίγους εκλεκτούς πιστούς.
Προέλευση: Υπάρχουν δύο απόψεις:
1) Η Καμπάλα είναι ο Ιουδαϊκός εσωτερισμός, ο οποίος ερμηνεύει την Βίβλο.
2) Η Καμπάλα είναι ένα σύστημα σοφίας με ιστορία πολλών χιλιάδων ετών, το οποίο εξιουδαΐστηκε πρόσφατα. Έτσι η πατρότητα του δεν ανήκει στους Ιουδαίους, αλλά σε όλη την αρία φυλή. Σκοπός του είναι η διερεύνηση της ζωής και του σύμπαντος και βοηθοί του σε αυτό είναι οι Πλατωνικές και Πυθαγόρειες ιδέες, όπως και ο Ινδικός μυστικισμός. Ένθερμος υποστηρικτής αυτής της δεύτερης άποψης είναι η Ε.Π Μπλαβάτσκυ, η ιδρύτρια της Νέας Εποχής.

Διάσημοι οπαδοί: Η Καμπάλα έχει πολλά παραρτήματα παγκοσμίως, με πιο διάσημο το Kabbalah centre του ραβίνου Μπέργκ, το οποίο έχει προσελκύσει πολλούς μη Εβραίους επώνυμους όπως: Μπρίτνει Σπίαρς, Μικ Τζάγκερ, Ντέμι Μουρ, Ναόμι Κάμπελ, Μάικλ Τζάκσον, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Γουινόνα Ράιντερ, Κόρτνει Λάβ, Στέλλα Μακάρτνει, Μπάρμπαρα Στρέιζαρντ, Πάρις Χίλτον, Μόνικα Λεβίνσκι, Τζέρι Χολ, Ντέιβιντ και Βικτώρια Μπέκαμ, Ντόνα Καράν, Ροζάν. Η πιο διάσημη όμως είναι η Μαντόνα, η οποία καλείται πλέον Εσθήρ. Η Μαντόνα στηρίζει και διαφημίζει την Καμπάλα και την ενισχύει οικονομικά με μεγάλα ποσά.
Εμπορευματοποίηση: Η Καμπάλα εκμεταλλεύεται την πίστη των οπαδών της και εμπορεύεται αντικείμενα στα οποία αποδίδει υπερφυσικές ικανότητες. Τέτοια είναι:
1) Το «ευαγγέλιο» της Καμπάλα που περιλαμβάνει εβραϊκά μυστικιστικά κείμενα του 13ου αιώνα, πωλείται από το κέντρο του Μπέργκ στο Λος Άντζελες 500 ευρώ.
2) Το διάσημο κόκκινο βραχιόλι των καβαλιστών που όλοι οι πιστοί σταρ έχουν δεμένο στον καρπό του αριστερού χεριού, πωλείται 26 ευρώ. Το βραχιόλι αυτό θεωρούν πως είναι πολυλειτουργικό, συμβάλλει στην καλοτυχία και στον εξορκισμό των κακών πνευμάτων και είναι φορέας θείου φωτός.
3) Στα εξουσιοδοτημένα από το κέντρο του Μπέργκ καταστήματα, πωλούνται κρέμες προσώπου, μπλούζες και εμφιαλωμένο νερό ευλογημένο από τον Ραβίνο, το οποίο προσφέρεται για διαλογισμό, υγεία και αναζωογόνηση.

 Ο Ραββίνος Μορντεχάϊ Ι.Φριζής (πρώην Ραββίνος Θεσσαλονίκης και εγγονός του ηρωϊκού Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή) δείτε τα βίντεο

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετά την Πάπισσα Ιωάννα η Πατριάρχισσα Αγάπη

 Σήμερα όλα είναι εφικτά ,  αφού άρχισαν από χειροτονίες ψαλτών γυναικών ,  έπειτα αναγνωστών γυναικών , έπειτα Ιερό- Διακόνησες  μετά θα δο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις