ΑΡΧΙΚΗ

Οι Μητροπολίτες Λήμνου και Ν. Ιωνίας μας προσκαλούν να μιμηθούμε τους Μάρτυρες της πίστεως

 26 Απρ 2023

Κατάνυξη

Σκάνδαλο με την διγλωσσία Μητροπολιτών στην πανήγυρη των Σερρών

του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor

Οι Μητροπολίτες Λήμνου και Ν. Ιωνίας μας προσκαλούν να μιμηθούμε τους Μάρτυρες της πίστεως


Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, σύμφωνα με ρεπορτάζ του διαδικτύου, πανηγύριζε ο Ιερός Ναό Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα (1808), πόλεως Σερρών. Τελέσθηκε μάλιστα μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του προσκεκλημένου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου Ιεροθέου, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και του οικείου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου.

 

Ο χοροστατών Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στο βίο του Αγ. Νικήτα, εξηγώντας την έννοια του μαρτυρίου της πίστεως και της συνειδήσεως, τονίζοντας “ότι αποτελεί καύχημα και δόξα για την Εκκλησία η ύπαρξη των νεομαρτύρων, ανάμεσα τους και ο τιμώμενος Άγ. Νικήτας, οι οποίοι βιώνοντας το γεγονός της Αναστάσεως και μιμούμενοι το ζωντανό παράδειγμα των μαρτύρων των πρώτων αιώνων της εκκλησιαστικής ιστορίας, έδωσαν τη δική τους αιματηρή μαρτυρία κατά το πρόσφατο παρελθόν και ιδιαίτερα στα χρόνια που η πατρίδα μας υπήρξε υπόδουλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία”

Είναι προφανές πως ξέχασε την συνέντευξη σε εφημερίδα της ομογένειας 3/4/2021 όπου δήλωνε με περηφάνια: «Εἶναι ἀλήθεια ὅτι συνέπεσε αὐτὴ ἡ γενικευμένη ἀπειλή καὶ τὰ ἀπαγορευτικὰ μέτρα στὸ ξεκίνημα τῆς ἀρχιερατικῆς μου διακονίας… Ἀδιαμφισβήτητα οἱ σκληρότατες συνθῆκες καραντίνας ποὺ ἐπεβλήθησαν διαμόρφωσαν κλῖμα δραματικό. Οἱ κλειστὲς ἐκκλησίες, οἱ ἱερὲς ἀκολουθίες χωρὶς πιστούς, ἀλλὰ καὶ οἱ ἀντικρουόμενες θεολογικὲς προσεγγίσεις μπέρδεψαν τοὺς πιστούς, βούτηξαν στὴ θλίψη τοὺς ἀνθρώπους, τοὺς ὁποίους κληθήκαμε νὰ στηρίξουμε μὲ ἰδιαίτερους τρόπους καὶ νὰ τοὺς ἐνισχύσουμε… Ἡ τοπική μας Ἐκκλησία ἐναρμονίστηκε ἀπὸ τὴν ἀρχὴ μὲ τὶς ὑποδείξεις καὶ τὶς ἐντολὲς τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, σεβόμενη καὶ τὶς ὑποδείξεις τῆς Πολιτείας. Ἐφήρμοσε μὲ συνέπεια καὶ σεβασμὸ τὰ προτεινόμενα μέτρα κατὰ τῆς ἐξαπλώσεως τῆς πανδημίας καὶ συνετέλεσε στὸ μέτρο τῶν δυνατοτήτων της στὸν περιορισμό της».

Αυτό δεν το λες και μίμηση Αγίου και μάλιστα μάρτυρα που έβλεπε την απειλή για τη ζωή του ως καθήκον και χρέος απέναντι στον Κύριο. Μήπως έπρεπε ο άγιος Νικήτας να συμβουλευθεί το Ιερατείο της εποχής, να συνταχθεί με τις αναλύσεις των επιστημόνων της γεωστρατηγικής  της εποχής του και να εφαρμόσει τα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης “κατοχής”; 

Αφού στην πράξη δεν έχουν καμμία διάθεση να μιμηθούν τους Αγίους Μάρτυρες, γιατί κάνουν αυτά τα κηρύγματα; Δεν συνιστά βλασφημία αυτή η πρακτική; Δεν γίνεται σκανδαλισμός του ποιμνίου με τη στάση τους; 

Την επόμενη μέρα 23 Απριλίου, Κυριακή του Αντίπασχα, ημέρα της τριπλής εορτής για την πόλη των Σερρών, των Αγ. Αποστόλου Θωμά, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Νικήτα του νέου, στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Ο κ.Γαβριήλ ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Σε κάθε εποχή, αλλά πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης των αξιών και των παραδόσεων, ως Χριστιανοί και ως Έλληνες καλούμαστε να μιμηθούμε τη ζωή όλων των νεομαρτύρων και να μαρτυρήσουμε, σήμερα με το λόγο και το παράδειγμά μας, αύριο αν χρειαστεί και με το αίμα μας, την αγάπη μας στον Χριστό και την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Η θυσία των νεομαρτύρων για την ορθόδοξη πίστη πρέπει να αποτελεί δίδαγμα για όλους τους μεταγενέστερους και σύγχρονους Έλληνες».

Είναι προφανές πως λησμνόνησε και ο ίδιος τη συμμετοχή του σε “Συνοδικό” συνέδριο για τους διωγμούς των Χριστιανών με ομιλητή έναν αιρετικό!  

Μόλις την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, η Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: “Οι Διωγμοί των Χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο”.  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αγγλικανός Επίσκοπος Truro, Rt Revd Philip Mountstephen και τίτλος της ομιλίας του: “Persecution: Ancient Scourge, Modern Crisis” (μετφρ: Διωγμός: Αρχαία Μάστιγα, Σύγχρονη Κρίση) και ο ίδιος συμμετείχε μαζί με τους Μητροπολίτες Δημητριάδος, Μεσσηνίας, Ιλίου και Λαρίσης.

Η διγλωσσία των ποιμένων, σε καιρό επέλασης της παναίρεσης του Οικουμενισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι σημείο των καιρών. Η διακοπή πνευματικής κοινωνίας με τους τοιούτους, επιβάλλεται για τη δική μας προστασία από τις κακοδοξίες τους. Σε θέματα Πίστεως να αξιωθούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Αγίων Μαρτύρων και όχι των λυκοποιμένων της εποχής μας.

“.. ἄφετε αὐτούς· ὁδηγοί εἰσι τυφλοὶ τυφλῶν· τυφλὸς δὲ τυφλὸν ἐὰν ὁδηγῇ, ἀμφότεροι εἰς βόθυνον πεσοῦνται..” (Ματθ. 15-14) 

Κατανυξη ολα για των Σερρων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πρωτάκουστο και παράδοξο είναι, όταν τα ίδια τα όπλα των εχθρών οδηγούνται σαν πολεμικές μηχανές εναντίον τους 5

  Η Ιερωσύνη-  ο Γάμος - το  Ευχέλαιο Απαντήσεις σε ερωτήματα δογματικά  Ανδρέα Θεοδώρου, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, 1997, σελ. 172-1...

Δημοφιλείς αναρτήσεις