ΑΡΧΙΚΗ

Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 22 / 6 / 2024 , 5:31 από news_room

Νέα Υόρκη ΗΠΑ | *Με αφορμή την εθνική εορτή για τον εορτασμό του τέλους της δουλείας στις ΗΠΑ, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής πραγματοποίησε Οικουμενική Προσευχή στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο Εθνικό Ιερό στο Ground Zero στη Νέα Υόρκη.

Ο ναός αναστηλώθηκε μετά την καταστροφή της αρχικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η Εκκλησία στέκεται ως υπενθύμιση της ανθεκτικότητας των ανθρώπων της πίστης και υποδέχεται επισκέπτες όλων των θρησκειών.

Η όμορφη και χαρακτηριστική εικόνα πάνω από το βωμό, η «Πλατυτέρα των Ουρανών» εικόνα της Παναγίας με τα χέρια απλωμένα στη Νέα Υόρκη, αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους κάθε εθνότητας, φυλής και θρησκευτικής καταγωγής.

Στις 19 Ιουνίου 2024, αυτή η εικόνα καλωσόρισε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην Οικουμενική Παράκληση, με τίτλο, «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς».

Η Οικουμενική Παράκληση συγκλήθηκε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου με τη συμμετοχή χριστιανών ηγετών από διάφορα εκκλησιαστικά δόγματα.

Παρέστησαν: Ο Αιδ. Πρεσβύτερος Σάμιουελ Ντέιβις υπηρέτησε ως Τελετάρχης. ο Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών των ΗΠΑ Επίσκοπος Vashti Murphy McKenzie, ενώ την κεντρική ομιλία παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Keystone Restituere Justice Center και Διευθύνων Σύμβουλος της Phronema Justice Strategies John Wetzel.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος παρέμεινε προσηλωμένος στη φυλετική συμφιλίωση από τη συμμετοχή του τον Ιούνιο του 2020 στην πορεία Black Lives Matter με τον Δήμαρχο Adams στο Μπρούκλιν, τιμώντας τη μνήμη της Breonna Taylor.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής δημιούργησε μια σελίδα πόρων για τη Φυλετική Συμφιλίωση για να βοηθήσει στη διεξαγωγή συνομιλιών για τη γεφύρωση των φυλετικών χασμάτων και την παροχή πόρων σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα. Στο ίδιο πνεύμα, ο Αιδ. Samuel Davis και ο π. Χρυσόστομος Onyekakeyah φιλοξενούν το Black American Orthodox Experience, που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη σεζόν του, σε συνεργασία με το OCN, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ .

Στις παρατηρήσεις της, ο Επίσκοπος McKenzie τόνισε τη σημασία της μνήμης για την απονομή δικαιοσύνης. «Το να ξεχνάς την ιστορία, σημαίνει να ξεχνάς ποιος είσαι… είναι να βάλεις μια διαφορετική ευλογία σε αυτό που συνέβη… Η ιστορία μας δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν και τα διδάγματα που χάθηκαν και αυτό μας βοηθά να δούμε τα λάκκους και τις παγίδες. δεν ξαναπέφτουμε στο λάκκο»

greek orthodox news ecclesia new york elpidophoros arxiepiskopos adologala.gr nea ekklisia

«Η ιδέα ότι ο λεκές της δουλείας εξαφανίστηκε μαγικά μόλις χειραφετήθηκαν οι μαύροι είναι ανόητη…Μπορούμε να αφαιρέσουμε τον λεκέ, αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο John Wetzel στην κεντρική του ομιλία. Ο Βέτζελ αφηγήθηκε μια επίσκεψη στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, κατά τη διάρκεια της οποίας φοβήθηκε μια αρνητική εμπειρία ενώ παρακολουθούσε μια ελληνορθόδοξη ενορία, αλλά εξεπλάγη ευχάριστα όταν κάθισε δίπλα σε μια εικόνα του Αγίου Μωυσή του Μαύρου. Αυτή η εμπειρία ήταν ένα παράδειγμα για τον Wetzel της προόδου που έχει σημειωθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Θυμόμαστε τους λεκέδες του παρελθόντος και ανυπομονούμε για το μέλλον κατά τη διάρκεια εορτασμών όπως αυτή την Ιούνη.

Αναγνωρίζοντας την Juneteenth ως την πιο πρόσφατα καθιερωμένη εθνική εορτή από την καθιέρωση της Ημέρας του Dr. Martin Luther King Jr., ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναγνώρισε τη ημέρα ως την πρώτη γιορτή του Juneteen και ανυπομονούσε για μελλοντικούς εορτασμούς. Η κοινότητα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Εθνικού Ναού του Αγίου Νικολάου δώρισε στον Επίσκοπο McKenzie και τον John Wetzel μια εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναγνώρισε τη σημασία του να θυμόμαστε και να εργαζόμαστε ενεργά για την επούλωση των πληγών της δουλείας. Δήλωσε «η σκλαβιά δεν μπορεί να διαγραφεί από την ιδιοτροπία λίγων για να ξεχάσουν τις αμαρτίες του παρελθόντος της Αμερικής… Ο ίδιος ο Κύριος, που μαστιγώθηκε πριν την Ανάβασή Του στον Σταυρό της Σωτηρίας μας, και που έφερε ακόμη και στην Αναστημένη Μορφή Του τις πληγές των νυχιών, γνωρίζει ότι έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να είμαστε αλήθειες γιατί στα ελληνικά η λέξη για την αλήθεια είναι αλήθεια (ἀλήθεια), που κυριολεκτικά σημαίνει «μη λήθη»». της αλήθειας και της δικαιοσύνης και γιατί μαζευτήκαμε στον Άγιο Νικόλαο σήμερα.

«Φίλοι μου, είμαστε εδώ σήμερα. Σε μια Εκκλησία. Σε ένα Εθνικό Ναό που βρίσκεται στην κορυφή ενός τόπου όπου ένα μοχθηρό και απάνθρωπο μίσος προσπάθησε να συντρίψει το πνεύμα μας. Αλλά δεν έγινε! Η Ιούνη είναι η κραυγή της νίκης μας, η οποία θα ενημερώνει συνεχώς και ετησίως κάθε Αμερικανό ότι η επιδίωξή μας για μια «πιο τέλεια Ένωση» είναι ακόμη ημιτελής. Το γιατί μένει στους τραυματίες να διδάσκουν αυτούς που αρνούνται τον τραυματισμό είναι ένα μυστήριο. Σαν τα τραύματα του Κυρίου μετά την Ανάσταση. Σαν τα σημάδια της ψυχής εκείνων που χειρίζονταν τα μαστίγια, γιατί αλλοίωσαν την εικόνα του Θεού μέσα τους, ακόμα και όταν τραυμάτισαν τα σώματα εκείνων που φυλάκισαν σε ανείπωτη δουλεία. Ως Έθνος, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Το έργο είναι ανεκπλήρωτο και η ώρα φαίνεται συχνά καθυστερημένη. Πιστεύω όμως ότι με τη συναδέλφωση και την κοινότητα που έχουμε διαμορφώσει αυτήν την ημέρα, το πνεύμα του Ιουνίου και το μήνυμα της ελευθερίας για όλους τους αιχμαλώτους, θα αντηχεί για τις επόμενες γενιές. Είθε να φέρει θεραπεία και δικαιοσύνη για εκείνους των οποίων οι πρόγονοι έφεραν τα σημάδια της δουλείας και πνευματική αποκατάσταση για τη χώρα μας, ώστε να είμαστε πραγματικά «ένα έθνος υπό τον Θεό, αδιαίρετο, με ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους».

*Ανεπίσημη μετάφραση από την Αγγλική

greek orthodox news ecclesia new york elpidophoros arxiepiskopos adologala.gr nea ekklisia greek orthodox news ecclesia new york elpidophoros arxiepiskopos adologala.gr nea ekklisia

oikoymeniki proseyxi eidiseis nea adologala.gr enimerosi new york greek orthodox
© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το πρωτάκουστο και παράδοξο είναι, όταν τα ίδια τα όπλα των εχθρών οδηγούνται σαν πολεμικές μηχανές εναντίον τους 5

  Η Ιερωσύνη-  ο Γάμος - το  Ευχέλαιο Απαντήσεις σε ερωτήματα δογματικά  Ανδρέα Θεοδώρου, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, 1997, σελ. 172-1...

Δημοφιλείς αναρτήσεις