ΑΡΧΙΚΗ

Σε επίσκεψη στη μοναστική πολιτεία βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής

 ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΞΑΝΕ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ 

 Η Επιστολή τι έγινε πήγε περίπατο ;; ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Παρουσία του Ελπιδοφόρου η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο Άγιον Όρος

 


 


 Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής η τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, παρουσία του αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Υπενθυμίζεται ότι στο Άγιον Όρος ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.

 o προσκυνηματικό μας ταξίδι στο Άγιο Όρος ξεκίνησε χθες με την υποδοχή στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. / Day 1 of our pilgrimage to Athos. We have been welcomed at the Holy Monastery of Xenophontos.Posted by Archbishop Elpidophoros of America on Friday, January 19, 2024



Ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη μοναστική πολιτεία, παρέστη στη βραδινή αγρυπνία και χοροστάτησε στην πρωινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων. Στη συνέχεια ακολούθησε η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα από τον ίδιο, παρουσία της συνοδείας και των μοναχών της μονής Ξενοφώντος, στον αρσανά της μονής.

«Είστε ένα παράδειγμα, όχι μόνο πνευματικότητας, ένας φάρος της Ορθοδοξίας, ο οποίος φωτίζει και στηρίζει ψυχές, ακολουθώντας τη γνήσια αγιορείτικη παλαιά παράδοση, ουδέποτε άσκησε κριτική στη Μητέρα Εκκλησία, ουδέποτε έκρινε κανένα, ποτέ πραγματικά, μόνο αγάπη έδωσε, μόνο παρηγοριά, μόνο Λόγο Κυρίου δίδαξε, μόνο το Ευαγγέλιο διάβασε» είπε ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατά την άφιξή του, το απόγευμα της Πέμπτης, στη μονή Ξενοφώντος και την υποδοχή του από τον ηγούμενο της μονής, αρχιμανδρίτη Αλέξιο και τους μοναχούς.


Πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι τέκνα της ίδιας εκκλησίας, της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία είναι στην καρδιά μας και κυρίως ο προκαθήμενός της, ο πνευματικός καθοδηγητής όλων μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

 

Τον κ. Ελπιδοφόρο συνοδεύουν κατά την επίσκεψή του 40 ομογενείς, στην πλειοψηφία τους Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ και τέσσερις κληρικοί.

Μετά την τελετή, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναχώρησε μαζί με τη συνοδεία του για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα, προκειμένου να παραστεί στον εσπερινό και θα επιστρέψει στη μονή Ξενοφώντος.

Το Σάββατο θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Φιλοθέου και την Κυριακή την Ιερά Μονή Παντοκράτορος.

 1 ΠΗΓΗ 

 ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

 Mε συγκίνηση και χαρά ξεκινάμε το ιερό προσκύνημά μας στο Άγιον Όρος από την Ι. Μονή Ξενοφώντος, όπου μας υποδέχθηκε ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος. Ας είναι ευλογημένο το προσκύνημα μας!

2 ΠΗΓΗ 

 

 3 ΠΗΓΗ

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο υποδέχθηκε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 στο Άγιο Όρος ο Αρχιμανδρίτης Γέρων Αλέξιος στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος που βρίσκεται στη δυτική ακτή της χερσονήσου του Άθω.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ηγείται προσκυνητών από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής σε τετραήμερη επίσκεψη.

Χθες Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τέλεσε αγρυπνία και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος στο Άγιον Όρος.

Η περίπλοκη εικονογραφία και η ομορφιά του μοναστηριού άστραφταν κάτω από τον απαλό φωτισμό των κεριών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την Θεία Λειτουργία, ενσαρκώνοντας πραγματικά μια ιερή ατμόσφαιρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος οδήγησε την πομπή των πιστών στα νερά του Αγίου Όρους. Καθώς ο ήλιος ανέτειλε στο Άγιο Όρος, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό μέσα σε έναν γαλάζιο ουρανό, προσφέροντας την ευλογία στους μοναχούς και τους προσκυνητές από την Αμερική και αλλού. Ο Σεβασμιώτατος προχώρησε στον καθαγιασμό των υδάτων και στη ρίψη του σταυρού στη θάλασσα.

Μετά τη λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και οι προσκυνητές προχώρησαν στην επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σιμωνόπετρας.

Photos: GOARCH/Dimitrios Panagos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ

 Η Επιστολή τι έγινε πήγε περίπατο ;; ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Επιστολή Αγιορειτών στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τον Αμερικής Ελπιδοφόρο

Με μια απόφαση καταπέλτης -είναι χωρίς προηγούμενο – το Άγιο Όρος με ομόφωνη απόφαση όλων των Μονών, έστειλαν γράμμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ο κανονικός τους Επίσκοπος, διαμηνύοντας του με σεβαστικό τρόπο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δεν είναι ευπρόσδεκτος να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Μοναστική Πολιτεία κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Οι Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των Ιερών Μονών εξηγούν τους λόγους, οι οποίοι ανάγονται στα διαμειφθέντα κατά την βάπτιση των τέκνων του εξ’ Αμερικής ομοφύλου ζεύγους ζεύγους των ομογενών Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, στις 9 Ιουλίου 2022 στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης της Μητρόπολης Βούλας.

Γράφουν χαρακτηριστικά οι Αντιπρόσωποι των Μονών, πως, «μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι , μέσω των δημιοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Κάνουν έκκληση στον Πατριάρχη «όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων».

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εξ’ Αγίου Ορους αναφέρουν πως η Ιερά Κοινότητα και η Ιερά Επιστασία δεν πρόκειται να υποδεχθούν τον κ. Ελπιδοφόρο με το σύνηθες τυπικό για Αρχιεπισκόπους.

Οι Μονές και οι εν αυταίς ασκούμενοι Πατέρες έχουν μπει σε δύσκολη θέση διότι δεν μπορούν να κλείσουν την πόρτα, όπως είπαν χαρακτηριστικά σ’ έναν Ορθόδοξο Ιεράρχη, γι’ αυτό και διά της επιστολής τους απευθύνονται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να συστήσει στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να μην πάει στο Αγιο Ορος, καθότι πιστεύουν ότι θα φωτογραφηθεί εκεί μετά των συνοδών του ομογενών για να δείξει ότι τυγχάνει της αποδοχής των Μοναχών.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πριν μερικούς μήνες ζήτησε να μεταβεί στο Αγιο Ορος για να παραστεί σε πανήγυρη Μονής, πλην όμως του ελέχθη ότι ήταν ανεπιθύμητος.

Στην επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη θα συνοδεύεται από όμιλο Ελληνοαμερικανών, ενώ έχει προγραμματιστεί να κάνει ομιλία σε Ισραηλινό Σύλλογο και να τελέσει χειροτονία νέου από το Μεξικό, τον οποίον θα διορίσει στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα Νέας Υόρκης για να κάνει «ιεραποστολή» ανάμεσα στους Ισπανόφωνους της περιοχής.

Η χειροτονία θα γίνει στην Ελλάδα διότι οι Αμερικανικές Αρχές δεν ενέκριναν την βίζα των συγγενών του μέλλοντος να χειροτονηθεί να ταξιδεύσουν στην Αμερική. Εκείνον τον ιερέα που είχε διορίσει πριν μερικούς μήνες δεν μπόρεσε να παραμείνει και αποχώρησε.

Η επιστολή του Αγίου Ορους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει ως εξής:

«Καρυαί τη 15η/28η Δεκεμβρίου 2023

Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι

Τω Οικουμενικώ Πατριάρχη

Κυρίω κω ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΩ

Πανσεβάστω Πατρί ημών και Δεσπότη

Εις Φανάριον

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος προαγόμεθα όπως εξ’ αφορμής της επικειμένης επισκέψεως του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εις την Αγιώνυμον Πολιτείαν, καταθέσωμεν ενώπιον της Υμετέρας Παναγιότητος τον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος αναφορικώς εις τα επισυμβάντα κατά τη διάρκεια της τελέσως του μυστηρίου της βαπτίσεως παιδιών «ομοφύλου ζεύγους», το οποίον έλαβεν χώραν εις τοιν Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην.

Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι, μέσω των δημιοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος.

Οθεν, Παναγιώτατε, παρακαλούμεν υιικώς, όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων.

Επί δε τούτοις, εμπεπιστευμένοι τη Υμετέρα πεπνυμένη κρίσει εξαιτούμενθα τας Υμετέρας Πατρικάς ευχάς επί ταις εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου και διατελούμεν εν τω μέλλοντι Κυρίω βαπτισθήναι μεθ’ υιικής αφοσιώσεως κατασπαζόμενοι την σεπτήν Υμετέραν Δεξιάν μετά βαθυτάτου σεβασμού.

Απαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Αθω».

Θ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετά την Πάπισσα Ιωάννα η Πατριάρχισσα Αγάπη

 Σήμερα όλα είναι εφικτά ,  αφού άρχισαν από χειροτονίες ψαλτών γυναικών ,  έπειτα αναγνωστών γυναικών , έπειτα Ιερό- Διακόνησες  μετά θα δο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις