ΑΡΧΙΚΗ

Ἀποτάσσομαί σοι Σατανᾶ, καί πάσῃ τῇ πομπῇ σου...

Πρώτα πρέπει να δούμε τι σημαίνει η λέξη αποτάσσω.

 αποτάσσω [apotáso] -ομαι Ρ αόρ. απέταξα, απαρέμφ. αποτάξει, παθ. αόρ. αποτάχθηκα, απαρέμφ. αποταχθεί, μππ. αποταγμένος : επιβάλλω σε αξιωματικό την ποινή της απόταξης: Aποτάχθηκε με την κατηγορία ότι έλαβε μέρος σε στάση.
[λόγ. ενεργ. < αρχ. ἀποτάσσομαι `αποκηρύσσω΄ (ἀποτάσσω `χωρίζω΄)]
[Λεξικό Γεωργακά]
αποτάσσω [apotáso] aor απέταξα (subj αποτάξω), mediop αποτάσσομαι, aor αποτάχθηκα (L)
① reject, renounce, repudiate (near-syn απαρνιέμαι 3, αποκηρύσσω 2):phr ~ (or αποτάσσομαι) τον Σατανά 

Κατήχησις Μέρος 5ο/Γ
            
        ② discharge (dishonorably) fr military (police etc) service, cashier, dismiss (near-syn αποβάλλω 2, αποστρατεύω 1, διώχνω):
            απέταξαν το Mιλτιάδη απ' το στρατό ως κινηματία και ταραχοποιό στοιχείο (Tachtsis) |
            ήταν αξιωματικός του μεξικανικού στρατού, που η κυβέρνηση τον απέταξε (Karagatsis) |
            σ' ένα σημείο ήμουνα τυχερότερος από σένα· ότι δεν αποτάχθηκα (id.)

    [fr kath αποτάσσω ← MG, PatrG ← K (also pap), AG]
[Λεξικό Κριαρά]
αποτάσσω (I).
        (Mέσ.) απομακρύνομαι:
            αποτάσσεται του Σατανά (Mορεζίν., Kλίνη Σολομ. 432).
    [αρχ. αποτάσσω]
[Λεξικό Κριαρά]
αποτάσσω (II)· ’ποτάζω — ’ποτάσσω.
        1) Aποκτώ: πλούτον πολύν επόταξεν (Iμπ. 633). 2) Eξουσιάζω:
            Tο κάστρον της καρδίας μου μόνη να το ’ποτάξεις (Λίβ. Esc. 1417).    [<αρχ. υποτάσσω. H λ. στο Bλάχ. και σήμ. ιδιωμ., καθώς και οι τ.]
https://www.greek-language.gr

Λέξη: αποτάσσομαι (Το μεγαλύτερο λεξικό Συνωνύμων - Αντιθέτων)
Δείτε και: Κλίση Αρχαίας LSJ Αναζήτ. στην Αρχ. Ελλην. Γραμματεία Κλίση Νέας Ομόρριζα
Ετυμολογία: [<αρχ. ἀποτάσσω < ἀπό + τάσσω]
τιμωρούμαι με απόταξη (κρίθηκε ανίκανος και αποτάχθηκε)
αθετώ ηθικές υποχρεώσεις, υποσχέσεις, εγκαταλείπω τις αρχές μου, τις ιδέες μου κτλ. για ιδιοτελείς σκοπούς ή από αδυναμία (αποτάσσει τα πιστεύω του προκειμένου να διοριστεί)
τιμωρώ με απόταξη (στρατ.) (αποτάχθηκε λιμενικό από το Σώμα)
απάρνηση των εγκοσμίων από κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τον μοναστικό βίο (Εκκλησ.) (αποταγή των εγκοσμίων)
https://www.lexigram.gr

Ερμηνεία
└ρήμα┘ αποτάσσω


✦ απομακρύνω, διώχνω
✦ (ειδ.) αποβάλλω από τις τάξεις του στρατού
✦ (μέσ.) αποτάσσομαι, εγκαταλείπω, απαρνιέμαι

Αντίθετα
συντάσσομαι, παραδέχομαι

https://lexiko.ellinopedia.com/

και εδώ  αποτάσσω - Βικιλεξικό

Ας δούμε πρώτα τι μας λέει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης για το αποτάσσομαι...  

Σκεφθείτε, Χριστιανοί, πώς όταν λάβατε το άγιο Βάπτισμα, σάς ρώτησε ο ιερέας – ή μάλλον ο ίδιος ο Χριστός: “Αποτάσση τώ σατανά και πάσι τοίς έργοις αυτού και πάση τη λατρεία αυτού και πάση τη πομπή αυτού;”. Και ο καθένας από σάς, με το στόμα του αναδόχου του, απάντησε: “Αποτάσσομαι”. Όχι μόνο το σατανά, αλλά και όλα τα έργα του και τη λατρεία του και την πομπή του. Αλλά ποια είναι η λατρεία του σατανά;

Ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων απαντάει, πώς είναι οι μαντείες, οι φαρμακείες και όλα τα άλλα είδη των μαγικών, που απαριθμήσαμε.

Και ποια είναι η πομπή του; Ο ιερός Χρυσόστομος λέει, πώς είναι τα θέατρα, οι ιπποδρομίες, οι κλήδονες και κάθε αμαρτία.

Δεν καταλαβαίνετε λοιπόν, αδελφοί, πώς για εκείνη την ομολογία και υπόσχεσή σας την ώρα του αγίου Βαπτίσματος, θα σάς ζητηθεί λόγος την ημέρα της Κρίσεως; Δεν ξέρετε ότι πρέπει να τηρήσετε απόλυτα τη συμφωνία, που κάνατε με το Θεό; Πώς αφήνετε το Χριστό και πηγαίνετε στους μάγους και τις μάγισσες, δηλαδή στον ίδιο το διάβολο;

Αυτός ο λόγος “αποτάσσομαί σοι, σατανά, και πάση τη λατρεία σου και πάση τη πομπή σου”, ας είναι πάντα στο στόμα σας και στο νου σας, σαν χαλινάρι και εμπόδιο από κάθε είδος μαγείας. Αυτός ο λόγος θα σάς κάνει να μη φοβάστε τα “κακά συναπαντήματα”(!) των ανθρώπων, ούτε κρωγμούς και πετάγματα πουλιών και άλλα παρόμοια, όταν βγαίνετε από το σπίτι σας. Αυτός ο λόγος, συνδυασμένος με το σημείο του Σταυρού, θα σάς κάνει να μη φοβάστε ούτε τον διάβολο με όλη του τη δαιμονική παράταξη. Μόνο μην παύετε να τον επαναλαμβάνετε παντού και πάντοτε, όπως συμβουλεύει η χρυσόλαλη γλώσσα του αγίου Ιωάννου: “Παρακαλώ να μένετε καθαροί από την απάτη της μαγείας, έχοντας σαν στήριγμα αυτό το λόγο. Και όπως δεν θα πηγαίνατε ποτέ στην αγορά χωρίς ρούχα ή παπούτσια, έτσι να μην πηγαίνετε πουθενά και χωρίς να λέτε, ξεκινώντας, τη φράση: “Αποτάσσομαί σοι, σατανά, και τη πομπή σου και τη λατρεία σου, και συντάσσομαί σοι, Χριστέ“. Ποτέ μη βγεις από την πόρτα του σπιτιού σου χωρίς τα παραπάνω λόγια. Γιατί είναι το στήριγμά σου, το όπλο σου, το άπαρτο κάστρο που σε περιτειχίζει. Παράλληλα σφραγίσου και με το σημείο του Σταυρού. Έτσι, όχι μόνο άνθρωπος, μα ούτε κι αυτός ο διάβολος δεν θα μπορέσει να σε βλάψει, βλέποντάς σε παντού μ αυτή την πανοπλία“.

Γιατί οι Χριστιανοί έπεσαν στα μαγικά.

Η αιτία που οι σημερινοί Χριστιανοί έπεσαν στα έργα του διαβόλου, και μάλιστα στα μαγικά, είναι το ότι δεν συλλογίζονται τις υποσχέσεις εκείνες που έδωσαν στο Χριστό όταν βαπτίσθηκαν, αλλά τις ξέχασαν και τις έσβησαν τελείως από τη μνήμη τους και την καρδιά τους. Γι αυτό και πραγματοποιούνται σ αυτούς τα λόγια που είπε ο Κύριος: “Όταν το ακάθαρτο πνεύμα (το δαιμόνιο) βγει από τον άνθρωπο, περιδιαβαίνει σε τόπους άνυδρους ζητώντας ανάπαυση, μα δεν βρίσκει. (Γιατί ανάπαυση βρίσκει μόνο όταν κυριεύει τον άνθρωπο και του κάνει κακό). Τότε λέει: “Ας γυρίσω πάλι στο σπιτάκι μου (δηλαδή στην καρδιά του ανθρώπου), απ όπου έφυγα”. Κι όταν έρθει, βρίσκει το σπίτι αφύλαχτο, σκουπισμένο, στολισμένο, έτοιμο. (Βρίσκει δηλαδή τον άνθρωπο αμέριμνο και διατεθειμένο να τον δεχθεί πάλι). Τότε πηγαίνει, φέρνει κι άλλα επτά δαιμόνια, πονηρότερα μάλιστα, μπαίνει μαζί τους στην καρδιά του ανθρώπου και κατοικεί εκεί μόνιμα πια. Έτσι η κατάσταση του ανθρώπου γίνεται τελικά χειρότερη απ ό,τι ήταν πριν (κι από το Βάπτισμα!).” (Ματθ. 12:43-45).

Όσοι λοιπόν Χριστιανοί ασχολούνται με τα μαγικά, διώχνουν από τις καρδιές τους τη θεία χάρη, το Πνεύμα το Άγιο, και βάζουν μέσα τους το ακάθαρτο πνεύμα, το δαιμόνιο. Με τη δαιμονική ενέργεια τότε, κάνουν κάθε τι σατανικό και περίεργο.

Πώς μπορούν, επομένως, όσοι ασχολούνται με τα μαγικά, να είναι ή να λέγονται Χριστιανοί; Χριστιανοί και μάγοι; Χριστιανοί και δαιμονολάτρες; Ανήκουστο! Αδύνατο! Πώς να συμφωνήσουν το φως με το σκοτάδι, τα τέκνα του Θεού με τα τέκνα του διαβόλου;… Μάταια λένε αυτοί οι άνθρωποι πώς είναι Χριστιανοί. Με τα λόγια μόνο είναι Χριστιανοί, μα με τα έργα τους προδότες του Χριστού, ασεβείς ειδωλολάτρες και σατανολάτρες.

Πηγή :  Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης – Λόγος κατά τών μαγικών ειδών.

Στην συνέχεια θα δούμε τι μας λέει  ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Άγιος  Κύριλλος Ιεροσολύμων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετά την Πάπισσα Ιωάννα η Πατριάρχισσα Αγάπη

 Σήμερα όλα είναι εφικτά ,  αφού άρχισαν από χειροτονίες ψαλτών γυναικών ,  έπειτα αναγνωστών γυναικών , έπειτα Ιερό- Διακόνησες  μετά θα δο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις