Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Η απαγγελία του Filioque-Φιλιόκβε ακούγεται στους Ορθόδοξους Ι. Ναους

 14/06/2019

 Ανακοίνωση αναγκάστηκε να εκδώσει η Μητρόπολη Νεαπόλεως μετά το θόρυβο που προκάλεσε η απερίσκεπτη ανάγνωση του συμβόλου της Πίστεως με την αιρετική προσθήκη του φιλιόκβε από το βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Μητροπόλεως Νεαπόλεως .
Την ημέρα εκείνη, όπου εόρταζε τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας, την στιγμή που οι ψάλτες πήγαν να απαγγείλουν το «Σύμβολο της Πίστεως », δόθηκε η εντολή από τον Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα να συνεχίσει την απαγγελία ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, συνέχισε την απαγγελία προσθέτοντας και το Άγιο Πνεύμα «το εκ του Πατρός εκπορευόμενον και εκ του Υιού», αλλοιώνοντας ένα σημαντικό σημείο του Συμβούλου της Πίστεως , καθώς αυτό έχουν προσθέσει καταχρηστικά οι Ρωμαιοκαθολικοί και πρόκειται για το Filioque-Φιλιόκβε που αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους του σχίσματος.

Στη χριστιανική θεολογία το Filioque (Φιλιόκβε) είναι ένα θεολογούμενο ζήτημα το οποίο απασχόλησε δυο Οικουμενικές Συνόδους!

Η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας στα 325 με το πρώτο «Σύμβολο της Πίστεως» δήλωσε ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από το Θεό – Πατέρα («το εκ του Πατρός εκπορευόμενον»).

Αυτό το Σύμβολο τροποποιήθηκε στην Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 381.

Ως εκ τούτου, καλείται συνήθως Σύμβολο Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως.

 Οι Λατίνοι πρόσθεσαν στο «Πιστεύω», στο σημείο που λέγει ότι το Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα, την φράση «και εκ του Υιού», λατινιστί Filioque, διαστρέφοντας έτσι την τριαδολογία των Οικουμενικών Συνόδων της αδιαίρετης Εκκλησίας.

Η Μητρόπολη Νεαπόλεως εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα και αναφέρει:

«Επειδή ανεπίγνωστη παρανάγνωση μιάς φράσης του ιερού Συμβόλου της Πίστεως από τον βουλευτή κ. Δημήτριο Σταμάτη, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νεαπόλεως, την 11η Ιουνίου 2019, έγινε αφορμή σχολίων στο Διαδίκτυο, που βλάπτουν το ορθόδοξο ευσεβές πλήρωμα, θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη.

Προσέτι, θέλουμε να ενημερώσουμε τους ευσεβείς ορθοδόξους χριστιανούς μας, ότι αμέσως μετά την υπόδειξη του λάθους από τον εντεταλμένο κληρικό ο κ. Δημήτριος Σταμάτης εισήλθε στο ιερό Βήμα και ζήτησε συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος του από τον εορτάζοντα επίσκοπό μας, ο οποίος είναι γνωστός τόσο αυτός όσο και οι κληρικοί του για το ορθόδοξο φρόνημά τους.

Επιθυμούμε αντιπροσώπους και υπηρέτες του λαού μας στο Κοινοβούλιο ορθοδόξους και πατριώτες, που αγαπούν την Ελλάδα και την Μακεδονία μας»

Η καταγγελία έγινε από αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος.

Η καταγγελία έγινε επωνύμως προς την ιστοσελίδα katanixi.gr και έχει ως εξής:


Σήμερα το πρωί, την Τρίτη της 11 Ιουνίου 2019 παραβρεθήκαμε ως πιστοί σε Λειτουργία στον ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως επί της ονομαστικής εορτής του Δεσπότου κ. Βαρνάβα.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν πλήθος ιερέων καθώς και ο Δεσπότης Γλυφάδας Αντώνιος, ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, ο Επίσκοπος Αμορίου και ηγούμενος της Μονής Βλατάδων Νικηφόρος, ο Επίσκοπος Θερμών Δημήτριος, o καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Πάτερας Καλιακμάνης Βασίλειος και ο κοσμήτωρ και καθηγητής της Θεολ. Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ενώ ξεκίνησαν οι ψάλτες να απαγγέλλουν το Σύμβολο της Πίστης μας το «Πιστεύω» απήγγειλαν την αρχή του και με εντολή του Δεσπότου Βαρνάβα να το συνεχίσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δικηγόρος κ. Σταμάτης του δόθηκε ένα βιβλίο και συνέχισε την απαγγελία λέγοντας για το Άγιο Πνεύμα «το εκ του Πατρός εκπορευόμενον και εκ του Υιού».
Εκείνη την στιγμή κάποιοι από εμάς τους πιστούς που το αντιληφθήκαμε σηκωθήκαμε και φύγαμε, κάποιοι άλλοι το συνειδητοποίησαν αργότερα και λυπήθηκαν. Δεν αντέδρασε κανείς δημόσια ούτε Δεσπότης ούτε Ιερέας ούτε εκείνη την στιγμή ούτε αργότερα.
Ούτε είπε κανείς να επαναλάβει το Πιστεύω ο κ. Σταμάτης. Σύμφωνα με μαρτυρία ιερέως που βρισκόταν μέσα στο ιερό αντέδρασαν εκείνη την στιγμή κάποιοι ιερείς μέσα στο ιερό χωρίς να το αντιληφθεί ο κόσμος έξω και ο Δεσπότης Βαρνάβας τους είπε να ησυχάσουν για να μην γίνει φασαρία και ότι δεν θα καταλάβαινε ο κόσμος.
Μας αλλάξαν το Πιστεύω. Κανείς τους δεν αντιδρά.
Δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη ότι η αίρεση μπήκε μέσα στην εκκλησία.

Μάρτυρες Γεγονότος
Ελένη και Μαρία Καραφυλλίδου και λοιποί παρόντες 

Πηγή : https://www.exapsalmos.gr/

  και το έργο συνεχίζεται και μετάνοια καθόλου από τους Οικουμενιστες και κανείς δεν αντιδρά.

Μετά από αυτό πρόσφατα 16/09/2023

  Ἡ ἀπαγγελία τοῦ Συμβόλου τῆς Πίστεως μὲ τὴν προσθήκη τῆς αἵρεσης τοῦ Filioque ἀπὸ τὸν χειροτονούμενο ἐπίσκοπο Φιλομηλίου τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς τοῦ Ἐλπιδοφόρου από το άρθρο Πρωτοφανής αποστασία επισκόπων σε θέματα πίστεως.

του Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης,

Πηγή https://tasthyras.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όι Ουκρανοί του Βαρθολομαίου ετοιμάζουν τής γυναίκες ιέρειες…;

 Οι Ουκρανέζες κάνουν μαθήματα ιεροσύνης δείτε το βίντεο . Η κατρακύλα των Οικουμενιστων δεν έχει όρια .     https://www.facebook.com/585923...