ΑΡΧΙΚΗ

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Για τη μετάνοια και την κατάνυξη

 

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Για τη μετάνοια και την κατάνυξη.

 

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα κεφάλαια εδώ: Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα.


Για τη μετάνοια και την κατάνυξη

Αδελφοί μου αγαπητοί, όσο έχουμε καιρό, ας κλάψουμε στην προσευχή μας, για να μας σώσει ο Κύριος από εκείνο το ατέλειωτο κλάμα, και από το τρίξιμο των δοντιών (Ματθ. 8, 12), και από τη φωτιά της γέεννας (Ματθ. 5, 22 κ.ά), και να μας χαροποιήσει στην ατέλειωτη ζωή, όπου εξαφανίσθηκε η οδύνη, η λύπη και ο στεναγμός (Πρβλ. Ησ. 51, 11)· όπου δεν υπάρχει θάνατος και φθορά· αλλά υπάρχει εντελώς χαρά και ευφροσύνη και αγαλλίαση, και τα άλλα αγαθά, τα οποία ετοίμασε ο Θεός γι’ αυτούς που τον αγαπούν (Α΄ Κορ. 2, 9).

Είναι μακάριος και τρισμακάριος όποιος θα θεωρηθεί άξιος για κείνα τα αγαθά. Είναι άθλιος και ταλαίπωρος εκείνος που θα τα στερηθεί· διότι ο Κύριος λέει· «Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος, αν κερδίσει τον κόσμο όλο, αλλά χάσει την ψυχή του;», [τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;] (Μαρκ. 8, 36).

Ας μη λοιπόν μας γλυκάνει αυτός ο πονηρός και μάταιος αιώνας, για να μη μας πικράνει εκείνη η αιώνια φωτιά (Ματθ. 18, 8) και το ακοίμητο και φαρμακερό σκουλήκι (Μαρκ. 9, 44· 46· 48).

Ξύπνησε, οκνηρέ, και μιμήσου στη ζωή σου τον Χριστό. Δες αυτούς που είναι μαζί σου, πως αγωνίζονται, και δείχνουν προθυμία για τη σωτηρία τους· πως τα λυχνάρια τους είναι φωτεινά και το στόμα τους υμνεί πάντοτε τον αθάνατο Θεό.

Μη μιμείσαι αυτούς που ρεμβάζουν, αλλά αυτούς που αγωνίζονται. Μη μιμείσαι αυτούς που τρυφούν, αλλά αυτούς που νηστεύουν. Μη μιμείσαι αυτούς που γελούν, αλλά αυτούς που κλαίνε. Μη μιμείσαι αυτούς που χορεύουν, αλλά αυτούς που προσεύχονται. Μη μιμείσαι αυτούς που αστειεύονται με άσματα δαιμόνων, αλλά αυτούς που ψάλλουν τα πνευματικά λόγια. Μη μιμείσαι αυτούς που παίζουν κιθάρα, αλλά αυτούς που διαβάζουν τα αναγνώσματα.

Μη ζηλέψεις αυτούς που αποκτούν πλούτη, αλλά τους ταπεινόφρονες. Να ευχαριστείς τον Κύριο μαζί με τον Δαβίδ, «διότι στην ταπείνωση μας ο Κύριος μας θυμήθηκε», [ὅτι ἐν τῇ ταπεινώσει ἡμῶν ἐμνήσθη ἡμῶν ὁ Κύριος] (Ψαλ. 135, 23).

Μην αγαπάς την τρυφή, αλλά την κακοπάθεια. Μην αγαπάς αυτούς που μεθούν, αλλά αυτούς που πεινούν και διψούν. Μην αγαπάς αυτούς που φιλονικούν, αλλά αυτούς που ειρηνεύουν. Μην αγαπάς τους σκληρούς, αλλά αυτούς που ειρηνεύουν και ελεούν. Μην αγαπάς τους αυθάδεις, αλλά τους πράους. Ας μη συναναστρέφεσαι με τους υβριστές, διότι οι υβριστές δε θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού (Α΄ Κορ. 6, 10).

Ποτέ να μην κάνεις φιλία με αιρετικούς. Να μη φας μαζί τους, να μην πιείς μαζί τους, να μην οδοιπορήσεις μαζί τους. Μην μπεις στο σπίτι τους, ούτε στη συνάθροιση τους· διότι όλα όσα έχουν είναι ακάθαρτα, όπως λέει ο Παύλος· ότι δηλαδή «για τους μολυσμένους και άπιστους τίποτε δεν είναι καθαρό, αλλά έχει μολυνθεί ο νους τους και η συνείδηση τους», [τοῖς δὲ μεμιαμμένοις καὶ ἀπίστοις οὐδὲν καθαρόν, ἀλλὰ μεμίανται αὐτῶν καὶ ὁ νοῦς καὶ ἡ συνείδησις] (Τιτ. 1, 15).

Ασφάλιζε λοιπόν την ψυχή σου, αγαπητέ. Μην κάνεις φιλία με αιρετικούς, για να μη γίνεις συμμέτοχος στη συντροφιά τους· διότι, όπως είπε ο Κύριος, δεν έχουν άφεση αμαρτιών, ούτε στην παρούσα ζωή, ούτε στη μέλλουσα [πρβλ. Ματθ. 12, 32]· και είναι φανερό ότι ούτε αυτοί που μολύνονται μαζί τους· διότι ο καθένας θα θερίσει αυτό που έσπειρε (πρβλ. Γαλ. 6, 7).

Πρόσεχε, αδελφέ. Μην έχεις έχθρα εναντίον κάποιου· αν είναι δυνατό, ούτε μια ώρα. Ποτέ να μην κοιμηθείς έχοντας έχθρα εναντίον κάποιου, μήπως απομακρυνθεί η νύχτα από σάς, και βρεις αναπόφευκτη καταδίκη.

Ποτέ να μην παύσεις να προσεύχεσαι· όταν μπορείς, με το πρόσωπο στη γη, όταν δεν έχεις τη δύναμη, προσευχήσου με το νου. Μην περιμένεις την Κυριακή, ούτε αλλαγή τόπου, ούτε την εκκλησία· αλλά όπου και αν βρεθείς, είτε οργώνοντας στο χωράφι, είτε περπατώντας στο δρόμο, είτε βόσκοντας πρόβατα, είτε πλαγιάζεις στο σπίτι σου, μην απομακρυνθείς από την προσευχή σου.

Πρόσεχε λοιπόν, αγαπητέ. Μην έχεις έχθρα. Και να ξέρεις ότι ο Θεός δε δέχεται την προσευχή αυτού που μνησικακεί εναντίον του πλησίον του.

Φυλάξου να μην κατασκευάζεις δηλητήρια, ούτε μαγικά φίλτρα, ούτε μαντεύματα, ούτε φυλαχτά· ούτε να τα φορέσεις όταν τα κάνει άλλος. Διότι δεν είναι φυλαχτά, αλλά δεσμωτήρια. Γι’ αυτά ο προφήτης Ησαΐας λέει· «Αλίμονο σ’ αυτούς που γράφουν μαγικά· διότι γράφουν και ξαναγράφουν μαγικά», [Οὐαί τοῖς γράφουσι πονηρίαν· γράφοντες γὰρ πονηρίαν γράφουσιν] (Ησ. 10, 1).

Εσύ όμως, ως πιστός, απόφευγε αυτά, έχοντας την αλήθεια και τον σωτήριο και ζωοποιό σταυρό, και τον Κύριο που καρφώθηκε σ’ αυτόν τον Κύριο που φυλάττει όλους αυτούς που αγαπούν τον άχραντο και ζωοποιό σταυρό. Σ΄ αυτόν ανήκει η δόξα, στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.


Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Ε΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δογματική της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας

  Εισαγωγή 1-31 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΕΩΣ Α. Θεολογία 32 Β. Η δημιουργία του κόσμου 92 Γ. Η θεία Πρόνοια ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις