ΑΡΧΙΚΗ

Αποκαλυπτήρια προτομής πρώην Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μελετίου Β' Μεταξάκη

19 Φεβρουαρίου, 2024 - 13:37

Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2024 - 12:39

Αποκαλυπτήρια προτομής Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη στο Κάιρο


 


Μελέτιος Β΄ (Μεταξάκης)

Μελέτιος Β΄ (Μεταξάκης)

ΣΤ:. Αρμονία

(Λασίθι 1871 – 19..)       

 

Ο Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης, υπήρξε σημαντική προσωπικότης του 20ου αιώνα και ένα χαρισματικός Ιεράρχης. Γεννήθηκε στο χωριό Παρσάς του Λασιθίου Κρήτης. Το 1889 φοίτησε στην Ιερατική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1891 και συνέχισε τις σπουδές του. Το 1898 εστάλη σε σημαντικές αποστολές στην Αντιόχεια Συρίας. Το 1903-09 επελέγη ως Αρχιγραμματέας. Και πάλι εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη και Ρωσία (1906) , Κύπρο 1907 κ.α. Το 1910 εξελέγη Μητροπολίτης Κιτίου Κύπρου. Το 1918 εξελέγη Μητροπολίτης Αθηνών. Ο Μεταξάκης είχε ένα ασίγαστο πάθος για δημιουργία, ήταν οργανωτικός και είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτικά και εθνικά ζητήματα της εποχής που ήταν ούτως ή άλλως πάμπολλα. Με βασιλικό διάταγμα απομακρύνεται από τον θρόνο των Αθηνών και αναγκάζεται να καταφύγει στην Αμερική, (2/1921). Οργανώνει τους απόδημους Έλληνες. Λαμβάνει όμως την είδηση της εκλογής του στον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως την 25.11.1921. Η ενθρόνισή του συμπίπτει με τις λαμπρές επιτυχίες και γεμάτες προσδοκίες ημέρες της Μικρασιατικής εκστρατείας, (1/1922). Λίγους όμως μήνες μετά επέρχεται η μεγάλη καταστροφή. Η παραμονή του ήταν αδύνατη εγκαταλείπει την Πόλη 10.7.1923 και καταφεύγει στο Άγιον Όρος και παραιτείται. Το έργο της αναδιάρθρωσης (υπαγωγή νέων Μητροπόλεων στο Πατριαρχείο όπως Τσεχοσλοβακίας, Εσθονίας, Φινλανδίας και άλλων κοινοτήτων της διασποράς δημιουργία νέων όπως Αυστραλίας , Θυατείρων κ.α) . Αλλαγή ημερολογίου και η αναθεώρηση όλης της διοικητικής δικαιοδοσίας ήταν από τα έργα του. Το 1926 έχει αποσυρθεί στην Κηφισιά όταν εκλέγεται Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Και πάλι με ζήλο θα αναμορφώσει τις σχέσεις Πατριαρχείου και κοινοτήτων της Αφρικής, εκδίδει διατάξεις και ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους πιστούς (διαζύγια, γάμων, οικονομικές διαχειρίσεις κ.α). Η προσφορά του υπήρξε μεγαλόπνοη κυρίως για τον μείζονα Ελληνισμό

 .https://www.grandlodge.gr/meletios-v-metaxakis-w-97473.html

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Μελετίου Μεταξάκη ( 1926-1935) στον αύλιο χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου, πραγματοποιήθηκαν από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024.

Περί της ζωής του και της σπουδαίας προσφοράς στον Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου του Προκατόχου Του μίλησε ο Μακαριώτατος, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι όλοι οι Κανονισμοί, οι οποοίοι ευρίσκονται έως σήμερα ισχύουν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προήλθαν από αυτόν τον μεγάλο Πατριάρχη. Συνέταξε τον «Οργανικόν Νόμον του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», τον «Οργανισμόν των Δικαστηρίων του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας και την παρ’ αυτοίς ισχύουσαν Δικονομίαν» και την «Διάταξιν περί γάμου και διαζυγίου». Κατά την πατριαρχική του θητεία δι’ ειδικής Διατάξεως «περί του Συνταγματίου των Μητροπόλεων» ωρίσθησαν οι εννέα εκκλησιαστικές Επαρχίες του Θρόνου, ενώ περιόδευσε σε χώρες της Αφρικής ενισχύοντας πνευματικά τις Ελληνικές Κοινότητες και τους πρώτους Αφρικανούς Χριστιανούς. Ομοίως και στις άλλες Εκκλησίες, στις οποίες διηκόνισε ο αοίδιμος Πρωθιεράρχης, έθεσε το ιστορικό του αποτύπωμα με την χαρισματική διοικητική εμπειρία και τον υψηλό οραματισμό του.

 Κατακλείοντας, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, διά του παρισταμένου εκπρόσωπο του, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Στυλιανό Στυλιανού, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ.Κιτίου, για την ανάληψη της δαπάνης της προτομής του επίσης προκατόχου του κυρού Μελετίου Μεταξάκη, διατελέσαντος Μητροπολίτης Κιτίου κατά την περίοδο 1910-1918.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_aleksandrias/apokalyptiria-protomis-patriarxou-meletiou-metaksaki-sto-kairo/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για την αδυναμία του αυτεξουσίου του ανθρώπου.

  Ελληνική Πατρολογία Αββάς Κασσιανός ο Ρωμαίος. (Γ΄ Συνομιλία με τον αββά Χαιρήμονα). 10. Για την αδυναμία του ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις