ΑΡΧΙΚΗ

Πολιτικοί άνδρες του 20 αιώνα

 

Αγαπητοί φίλοι, με το σημερινό μας άρθρο συνεχίζουμε την αναφορά μας στους άνδρες οι οποίοι με την στάση τους έπαιξαν ένα σπουδαίο ρόλο αρνητικό ή θετικό στην πορεία του γένους μας, παραθέτοντας στοιχεία από αρχεία σε μια έρευνα από τον κ. Γιώργο Εξαρχόπουλο.

Το άρθρο μας αποτελεί συνέχεια της σειράς άρθρων με τίτλο « Πολιτικοί άνδρες του 20 αιώνα »

 

Α'Μέρος

Βαρθολομαίος ο Α ‘

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α ‘ -κατά τον κόσμο​ Δημήτριος Αρχωντόνης , γεννήθηκε 29 Φεβρουαρίου 1940 στην Ίμβρο , στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι .

Μετά την περάτωση των σπουδών του στην Κωνσταντινούπολη το 1958 εισήλθε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης , από την οποία και αποφοίτησε το 1961.

Στις 13 Αυγούστου 1961 χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Μελίτωνα , που του έδωσε το όνομα Βαρθολομαίος , τιμώντας τον Ίμβριο Μοναχό Βαρθολομαίο Κουτλουμισιανό, διορθωτή και εκδότη των Μηναίων της Εκκλησίας και άλλων λειτουργικών βιβλίων .

Αξιόλογη προσωπικότητα μεταξύ Ιερατείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με υποτροφία μεταβαίνει γι’ανώτερες σπουδές σπουδές στη Ρώμη εις το εκεί “Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών”. Κατόπιν στην Γενεύη στο “κέντρο Οικουμενικών Μελετών” και τέλος ολοκληρώνει την ανώτατη εκπαίδευση του ,στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρων σπουδών του επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη και το 1969 , χειροτονείται πρεσβύτερος με τίτλο αρχιμανδρίτη. Το 1973 γίνεται Επίσκοπος Φιλαδελφείας, και την επομένη χρονιά εκλέγεται συνοδικός αρχιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκπροσώπησε επάξια το Πατριαρχείο στις Γενικές Συνελεύσεις του “Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών” το 1968 στα Ούψαλα, το 1983 στο Βανκούβερ και το 1991 στην Καμπέρα.
Γνώστης, σε τέλειο βαθμό , της αγγλικής,γερμανικής, γαλλικής και ιταλικής γλώσσας , έδωσε σειρά θεολογικών διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Λουβαίν των Βρυξελλών, στη Βιέννη, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη καθώς στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη .

Το 1990 , ανακηρύχθηκε ομόφωνα επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , καθώς και επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης
22 Οκτωβρίου 1991, η Ιερά Σύνοδος των Αρχιερέων του Πατριαρχείου, με μυστική ψηφοφορία εξέλεξε παμψηφεί , ως Οικουμενικό Πατριάρχη μέχρι τότε Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ.κ Βαρθολομαίο.
Από το 1991 .μέχρι σήμερα (2020) προσφέρει πολύτιμη πνευματική βοήθεια στον Πατριαρχικό θρόνο προς επίλυση παντοίων προβλημάτων.

Και όμως η η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη (Τουρκιστί Fener Rum Patrikhanesi) ο οποίος υφίσταται από τον 6ον αιώνα και απονέμεται στον εκάστοτε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (universalis). Από τον 6 ον αιώνα ο Πατριάρχης Ιωάννης ο Καππαδοκίας (518-520) τιτλοφορείται Οικουμενικός.

“Σήμερα κατά το διεθνές δίκαιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θεωρείται Ιnternational Person όπως και ο Πάπας της Ρώμης.”

Η διεθνής προβολή για το περιβάλλον.

Με ηγέτη τον αρχηγό της Ορθοδοξίας Οικουμενικά Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο επιστρατεύονται οι δυο υπερδυνάμεις της Θρησκείας για να σταματήσουν την περιβαλλοντολογική παρακμή για τις πάσχουσες περιοχές της υφηλίου.

Το 1995 έγινε ξεκίνημα των Περιβαλλοντικών Συμποσίων στο Αιγαίο Πέλαγος , το 1997 στην Μαύρη Θάλασσα , το 1999 στον Δούναβη το 2002 στην Αδριατική το 2003 στην Βαλτική και το 2005 στην Κασπία Θάλασσα . Πάντοτε εν πλω”για να είμαστε ακριβώς στο σημείο του οποίου το πρόβλημα συζητάμε και πάντοτε στις υδάτινες μάζες καθώς το νερό είναι το πλέον απαραίτητο στοιχείο για την σωστή λειτουργία της φύσης”.Αυτή είναι η τοποθέτηση του καθοδηγητή αυτών των Συμποσίων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ή του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ όπου τον έχουν βαπτίσει για την ευαισθησία που εκδηλώνει στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τον ανθρώπινο παράγοντα..

Στο πλευρό του , επιστήμονες, κληρικοί , πολιτικοί και άνθρωποι επιφανείς διαφόρων ειδικοτήτων σχετικών με το περιβάλλον, καταθέτουν κατά την διάρκεια κάθε συμποσίου τις μελέτες και τις απόψεις για την εντόπιση των βασικών αιτίων καθώς και προτάσεις τους για την λύση αυτών, που προκαλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον.
Ως Πατριάρχης έχει θέσει πολλούς και υψηλούς στόχους μεταξύ αυτών και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης………

 

Β' Μέρος

7 Απριλίου 2009,

Συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη.

8 Απριλίου 2009 (Αθηναϊκές εφημερίδες)

​Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπάρακ Ομπάμα. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν επί περίπου 15 λεπτά στην σουίτα του ξενοδοχείου Χίλτον όπου κατέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος. Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνιουελ .
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην νήσο Χάλκη και την αντιμετώπιση των ευρυτέρων προβλημάτων της Ομογένειας.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν έκανε δηλώσεις.”Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο, είμαστε πολύ περισσότερο αισιόδοξοι και για την Χάλκη και γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε” είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος και ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο “για όσα είπε για την Χάλκη από το βήμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως . Πρέπει οπωσδήποτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ανανεώσει τα στελέχη του και να εκπληρώνει την μεγάλη του αποστολή του, με τους διαλόγους με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες, με τον διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει τα τελευταία 20 χρόνια με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες.

9 Απριλίου 2009

Με το που έφυγε ο πλανητάρχης από την Πόλη, η Κυβέρνηση της γείτονος ανέφερε “”Η Θεολογική Σχολή προς το παρόν αποκλείεται να ξαναλειτουργίσει.

Εφημερίδα Akşam (Halit Kılınç δημοσιογράφος):

(Με το να μιλάμε συνέχεια για το μωσαϊκό των θρησκειών δεν γίνεται τίποτα, για να υπάρχει αυτό το μωσαϊκό δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια και σε υποσχέσεις. Πρέπει να υπάρξουν χειροπιαστές αποδείξεις)

Ιστορικό της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

Ήταν το 1844 όταν ο Πατριάρχης Γερμανός ιδρυτής της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης , που να φανταζόταν ότι το 1971 η Σχολή με νόμο της τότε τουρκικής κυβέρνησης, που απαγόρευε την λειτουργία των ιδιωτικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα έκλεινε. (Για την Ιστορία και το Αμερικανικό Ίδρυμα Ρόμπερτ Κόλλετζ, στον Βόσπορο) Πρέπει να τονιστεί ότι το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί παραβίαση του άρθρου 40 της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και του άρθρου 24 του τουρκικού Συντάγματος, που εγγυώνται την θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα της εκπαίδευσης , όροι που περιλαμβάνονται επίσης στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα . Παραβαίνει επίσης την Συμφωνία του Ελσίνκι και του Καταστατικού Χάρτου των Παρισίων.

Έκτοτε παρά τις προσπάθειες ου Οικουμενικού Πατριαρχείου, και διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , αλλά και παρά κατά καιρούς υποσχέσεις των κυβερνητικών αρχών η Σχολή δεν λειτουργεί.

Τα πρώτα βήματα και το έντονο ενδιαφέρον από λόγιους και προσωπικότητες της γείτονος χώρας ήδη έχουν αρχίσει σε άρθρα των τουρκικών εφημερίδων και στις ιστοσελίδες τους. Η Ρωμιοσύνη, μέχρι χθες είχε ελπίδες. Όμως πιστεύουμε , η κίνηση , έστω κι’ αυτών των λίγων ανθρώπων που υποστηρίζουν με ενδιαφέρον την επαναλειτουργία του Ιδρύματος.στις συζητήσεις και στα άρθρα τους αναφέρουν: “η κυβέρνηση έκλεισε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης κι’ έτσι δεν αποφοιτούν θεολόγοι για να γίνουν ιερωμένοι . Σε λίγο καιρό , αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα δεν θα υπάρχουν ιερωμένοι να ασχοληθούν με την Εκκλησία”

12 Δεκεμβρίου 2009

Yeni Çağ (Τουρκική εφημερίδα)Bartho çıldırdı. Kendimi çarmıha gerilmiş gibi hissediyorum.( Ο Βαρθολομαίος τρελάθηκε. Νιώθω σταυρωμένος.)
Με την δήλωση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αισθάνεται εσταυρωμένος σε συνέντευξη που έδωσε στον ανταποκριτή του δικτύου CBS ο οποίος προετοίμαζε ένα πρόγραμμα για τα θέματα της Θεολογικής Σχολής και της ομογένειας στην Πόλη.
Mehmet Ali Birand (Δημοσιογράφος εφημερίδα Posta):

“Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φαίνεται ότι εξερράγη, επειδή έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο ότι μπορεί να αναγκαστεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο Βαρθολομαίος έχει δίκιο. Το κράτος εδώ και 38 χρόνια (2009) ένα τουρκικό ίδρυμα έχει σταυρώσει τον Πατριάρχη”.

Στοχοποίηση

Το Τουρκικό περιοδικό “GERÇEK HAYAT” στο άρθρο του ενοχοποιεί γνωστά ονόματα πολιτικών μεταξύ αυτών Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος΄ ο Αρχιραβίνος της Τουρκίας Ισάκ Χαλέβα και ο πρώην Πατριάρχης Αρμενίων Şinork Kalustyan.
Σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρονται τα εξής” Σε δημοσίευμα του περιοδικού GERÇEK HAYAT στοχοποιούνται μέλη των χριστιανικών και Εβραϊκών κοινοτήτων καθώς και οι θρησκευτικοί τους ηγέτες με ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς με αποτέλεσμα να τους πληγώνει βαθιά και να τους στεναχωρεί………

Σ.Σ. Η φρίκη του σοβινιστικού παιχνιδιού μέχρι που θα πάει; Ας μην θυμηθούμε τις παλιές πληγές. Πονάνε. Ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο είναι γεγονός.

 

Γ' Μέρος

…….ΕΡΓΟ και ΤΙΜΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.

Πατ​ριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας.

​Ογδόντα επτά χρόνια μετά (1923) στο ιστορικό μοναστήρι με την επίσημη άδεια των τουρκικών αρχών τελέστηκε η Ορθόδοξη Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου που ευχήθηκε “ας είναι η Παναγία Σουμελιώτισσα, κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών για τους τόπους μας” Όμως οι λειτουργίες σταμάτησαν για λόγους αποκαταστάσεως για 4 χρόνια. Πιστεύετε, η Μονή (Μουσείο) θα επαναλειτουργήσει το 2020 μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Έτος 2014.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκαν μαζί τον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα όπου προσευχήθηκαν στον Πανάγιο Τάφο και υπόγραψαν Διακήρυξη.(Γεγονός που επικρίθηκε από διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις)
Τα Θεοφάνια στο Φανάρι.

Στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες χώρες που υπάρχουν απόδημοι Έλληνες το έθιμο των Θεωφανίων συνεχίζει να υπάρχει ακόμη μέχρι και σήμερον : “Το πιάσιμο του Σταυρού” από κολυμβητές. Στην τελετή των υδάτων στην Κωνσταντινούπολη κάθε χρόνο παρουσία χιλιάδων πιστών πραγματοποιείται ο καθαγιασμός των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Κεράτιο Κόλπο , αλλά και σε άλλες ακτές και νησιά της Πόλης.
Καππαδοκία.

Καθιέρωση ετήσιου προσκυνήματος από το 2000 που πραγματοποιείται με της θείας Λειτουργίας στην Καππαδοκία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που συνεχίζετε μέχρι καιτ ων ημερών μας. Ας θυμηθούμε όμως την ομιλία του στον εσπερινό του Ιερού Ναού της Μονής του Αγίου Νικολάου Σινασσού :”Αι δύσκολαι εξωτερικαί συνθήκαι ποτέ δεν είναι δι’ ημάς τους πιστεύοντες εις στον Χριστόν εμπόδιον εις την πρόοδον μας αλλά αντιθέτως αποτελούν εφαλτήριον δια μεγαλύτερα πνευματικά κατορθώματα . Και τούτο το απεδείξαμεν ως Γένος πολλάκις και το βλέπομεν εις όλας τας εκφάνσεις του πολιτισμού μας. Έχομεν την εντύπωσιν ότι όσο περισσότερος ήταν ο κίνδυνος δι’ ημάς τόσον ο βίος και ο πολιτισμός μας εβυθίζοντο εις το φως της Αναστάσεως το ίδιον φως το οποίον διαχρονικών νυν και εις αιώνας φωτίζει την Βασιλεύουσα Πόλην και τα όρη και τους δρυμούς και της Νότιας Καππαδοκίας” .

17 Ιουνίου 2014.

“Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε όταν τους λησμονάνε”.

Σε ένα αληθινό μουσείο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής ενός χαμένου σήμερα
Ελληνισμού στο Σισλί, το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Κωνσταντινούπολης στην καρδιά της Πόλης είναι αφιερωμένη η ταινία του Κυρίου Νικολάου Μιχαηλίδη που παρουσιάστηκε 17 Ιουνίου 2014 στο Κολέγιο Αθηνών. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητας Σταυροδρομίου. Την πρώτη προβολή της ταινίας τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος.
Τιμητική εκδήλωση 4 Οκτωβρίου 2018.

Η Βουλή των Ελλήνων και ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στο πλαίσιο των 90 χρόνων από την ίδρυση του κατά την τελετή την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 ώρα 19:00 η Βουλή των Ελλήνων δια του προέδρου αυτής κ.Νικολάου Βούτση εβράβευσε τον Οικουμενικόν Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον για την προσφοράν του στην προστασία του περιβάλλοντος και ο Ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών των ανακήρυξε Ισόβιο Επίτιμο Πρόεδρο. Στην εκδήλωση παραίστει και απεύθυνε χαιρετισμό η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Διακρίσεις .

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τιμήθηκε με βραβεία περιβαλλοντολογικά και με κρατικές τιμητικές διακρίσεις.
1)Διεθνές βραβείο για την προστασία του περιβάλλοντος 12/06/2002
2)Τάγμα του Αγίου Ανδρέα Ρωσία 1993.
3)Μετάλλιο τιμής του Κογκρέσου Η.Π.Α. 06/10/1997.
4)Ιππότης α’ τάξεως του τάγματος του Σταυρού της Terra Mariana Εσθονία 2000.
5)Μεγαλόσταυρος του τάγματος της τιμής Ουγγαρία 2001.
6)Μεγάλο χρυσό τιμητικό Παράσημο Αυστρία 2004.
7)Τάγμα του χρυσόμαλλου δέρατος Γεωργία 2007.
8)Τάγμα του Πρίγκηπα Γιαροσλάβ του σοφού Ουκρανίας 2008.
9)Τάγμα του Αετού Γεωργίας 22/10/2011.
10)Μέλος Β’ τάξεως του τάγματος του Διπλού Σταυρού Σλοβακία 27/05΄2013.
11)Τάγμα Ελευθερίας Ουκρανία 27/07 2013.
12)Τάγμα του Αγίου Κωνσταντίνου (Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία 2013.
13)Τάγμα του Αίμου Βουλγαρία 2015.
14)Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του τάγματος της τιμής Ιταλία 12/09/2016.
15)Τάγμα της Δημοκρατίας Μολδαβία 2016.
16)Τάγμα τιμής α’ βαθμού Ουκρανία 05/01/2019.

Επίλογος.
Αναλαμβάνοντας την σύνταξη και έρευνα στοιχείων για την παρουσίαση του σχεδίου των θρησκευτικών ηγετών του εικοστού αιώνα ασφαλώς δεν ήμουν από τους πρώτους να σηκώσω ένα τέτοιο φορτίο με τις περιορισμένες γνώσεις μου. Ένας λόγος που με ώθησε για να ασχοληθώ με την εξιστόρηση των βιογραφικών θεμάτων, πιστεύω ότι ο αιώνας που ζήσαμε μας έδωσε αρκετά παραδείγματα υπευθύνων προσωπικοτήτων. Εξ’ άλλου στην εποχή που ζούμε μπορούμε να μάθουμε δίχως καμία δυσκολία τι γίνεται γύρω μας. Ο τύπος, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, μας μιλούν συνέχεια
Αλλά όσο καλά να είμαστε πληροφορημένοι άλλο τόσο είμαστε ενημερωμένοι με ανακρίβειες .
Η παρούσα εργασία απευθύνεται σε όλους. Στα απλά περίεργα πνεύματα μέχρι και σπουδαστές. Στους αυτοδίδακτους και στους βιαστικούς. Ένα είναι σίγουρο ότι κάθε αναγνώστης θα ανακαλύψει αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο.
Όσο για τις βαθύτερες μελέτες ο λόγος πέφτει στου ιστορικούς και βιογράφους.
Πηγές: Απογευματινή,Περιοδικό Οξυγόνο,Ελληνικός και τουρκικός τύπος.

Έρευνα κειμένων. Αρχείο.
Γιώργος Εξαρχόπουλος

*** Οι γνώμες , οι απόψεις που διατυπώνονται ή τα επιχειρήματα που τυχόν χρησιμοποιούνται στα άρθρα που αναρτώνται από την σελίδα μας, δεσμεύουν μόνο τους συντάκτες τους.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Βικιπαίδεια

 Πολιτικοί άνδρες του 20 αιώνα – Βαρθολομαίος ο Α ‘

ΜΑΣΟΝΟΙ και ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗ. Πως ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ;

Σχετικά με τα τάγματα.

 ......

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Icke, τα ερπετοειδή έχουν τελετουργικά σατανισμού. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ένα μέλος κάποιας Στοάς παραδέχθηκε μπροστά σε κάμερα ότι λατρεύουν τον Lucifer  –τουλάχιστον, στην συγκεκριμένη Στοά..

 https://katohika.blogspot.com/2012/01/blog-post_1331.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετά την Πάπισσα Ιωάννα η Πατριάρχισσα Αγάπη

 Σήμερα όλα είναι εφικτά ,  αφού άρχισαν από χειροτονίες ψαλτών γυναικών ,  έπειτα αναγνωστών γυναικών , έπειτα Ιερό- Διακόνησες  μετά θα δο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις