Για τον άγιο τούτο άνθρωπο δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα. Έζησε τον 4ο αιώνα στην έρημο της Παλαιστίνης, βίο πολύ ασκητικό. Ο Θεός τον στόλισε με πολλά χαρίσματα. Ένα από αυτά που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους απλούς ανθρώπους, ήταν η εξουσία του πάνω στα άγρια θηρία της ερήμου. Έκανε πολλά θαύματα. Άραβες, που ζούσαν νομαδικά στα μέρη εκείνα, γνώρισαν κοντά του τον αληθινό Θεό. Για περισσότερη ησυχία κατέφυγε αργότερα στο όρος Αμανό. Αλλά κι εκεί δεν μπόρεσε ν’ αποφύγει τους ανθρώπους. Αντίθετα έδρασε ιεραποστολικά. Μετά πορεύτηκε στο όρος Σινά, όπου ίδρυσε δυο μοναστήρια. Εργάστηκε εκεί για την καλλιέργεια των ψυχών των νέων μοναχών μέχρι τον θάνατο του.
Με τα καταπληκτικά του θαύματα ο Συμεών είχε γίνει πολύ γνωστός και κατάφερε να οδηγήσει στην πίστη πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής όπου ασκήτευε, που περηφανεύονταν πως ήταν απόγονοι του Ισμαήλ. Όμως ποθώντας να βρει την ηρεμία που στερήθηκε, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη σπηλιά του κι αφού διένυσε δρόμο πολύ, έφτασε στο βουνό που ονομάζεται Αμανό.
Τούτος ο τόπος ήταν από παλιά κέντρο ειδωλολατρικών τελετών. Πικραμένος ο θαυμάσιος αυτός άνθρωπος για την κατάντια της ανθρώπινης φύσης που συνάντησε εκεί, άφησε πάλι τη διάθεση του για ησυχία κι επιδόθηκε στην καλλιέργεια του πνευματικού χωραφιού που του ανέθεσε ο Κύριος. Με πολλά και κάθε είδους θαύματα κατόρθωσε να φυτέψει στις καρδιές των ανθρώπων την ευσέβεια και να τους ποδηγετήσει στη σωτηρία.
Θεοδώρητου Κύρου, Φιλόθεος Ιστορία ΣΤ΄ / Migne P.G. τόμ. 82, στήλ. 1360Β.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου